Black Glutinous Rice Porridge (Bubur Pulut Hitam) Free Easy Recipe

Belajar cara membuat bubur pulut hitam/bubur ketan hitam dengan mudah menggunakan periuk tekanan tanpa merendam pulut. Berkrim, melekit dan lazat dengan petua mudah untuk membuatnya masak dengan cepat juga. Arahan untuk memasak di atas dapur dan periuk nasi juga disertakan.
Bubur ketan hitam juga dikenali sebagai bubur pulut hitam atau bubur injin di Bali. Ketan atau Pulut bermaksud pulut. Hitam bermaksud hitam jadi terjemahan bahasa Inggerisnya ialah pulut hitam. Beras hitam pulut adalah salah satu bahan yang popular digunakan dalam pencuci mulut di Asia Tenggara seperti: kue koci gula kelapa dan Nasi Melekit Hitam Kelapa dengan Mousse Coklat Putih Saya buat sekejap NASI PELET (KETAN HITAM/PULUT HITAM)
Walaupun dipanggil pulut hitam, butiran beras sebenarnya mempunyai warna ungu selepas dimasak. Pulut hitam juga dikenali sebagai pulut hitam atau beras manis hitam. Jangan silap beras terlarang hitam atau nasi hutan. Pulut hitam melekit, dan sedap selepas masak. Saya suka aroma pulut hitam yang sejuk. Saya dapati ia berbau hebat!
KHASIAT BERAS HITAM UNTUK KESIHATAN
1. Serat
Pulut hitam tidak diproses dan tinggi serat. Seperti yang kita tahu bahawa serat membantu menurunkan kolesterol darah dan meningkatkan tahap gula dalam darah.

2. Tidak diproses
Kerana ia belum diproses, ia mengekalkan vitamin dan mineral, dan juga tinggi antosianin, pigmen yang memberikan warna rona keunguan selepas dimasak.
KENAPA ANDA SUKA RESEPI INI
1. MUDAH
Membuat bubur ketan hittam tidak pernah menjadi perniagaan yang rumit. Apa yang anda perlukan hanyalah pulut hitam, gula, santan, dan daun pandan jika ada.
2. TIADA TEKANAN DIPERLUKAN UNTUK PRESSURE COOKER
Saya suka membuat bubur ketan dalam periuk tekanan. Masa memasak sebenarnya tidak singkat, tetapi saya suka tidak perlu mengacau atau menambah air (seperti mendidih di atas dapur). Ia membantu.

3. SAMBAL KELAPA BELUM MASAK
Dulu, saya pernah memanaskan santan sehingga suam, tetapi saya telah belajar sejak beberapa tahun kebelakangan ini bahawa santan/krim mengekalkan manfaat kesihatannya jika anda tidak mendedahkannya kepada haba, sebab itu minyak kelapa yang ditekan dengan baik adalah baik. . Jadi, apa-apa peluang yang saya ada, saya cuba untuk tidak mendedahkannya kepada haba dan biasanya apabila anda mendidih santan, ia “pecah” dan menjadi buih.

Bubur Ketan Hitam / Bubur Injin Pressure Cooker (Black Sticky Rice Liquor)

Bubur Ketan Hitam / Bubur Injin Pressure Cooker (Black Sticky Rice Liquor)

PERKARA YANG BOLEH ANDA LAKUKAN DENGAN BUBUR KETAN HITAM
Anda boleh menambah kacang berikut ke dalam bubur ketan:
1. Kacang
2. Kacang merah/kacang adzuki
Anda boleh membuat separuh: 100 gr kacang dan 100 gr pulut hitam. Jika memasak di atas dapur, hanya rendam kacang dan beras dan masak bersama selepas itu. Tiada rendaman diperlukan semasa memasak dalam periuk tekanan.

Bubur Ketan Hitam / Bubur Injin (Black Sticky Rice Dessert)
Bubur ketan hitam ditambah kacang hijau

Jangan pandang rendah pada rupa bubur ketan hitam. Tidak ada yang baik tentang penampilannya. Pencuci mulut ini digemari ramai di Asia Tenggara termasuk saya. Bubur ketan hitam sangat lembut, melekit, dan di atasnya dengan krim kelapa yang sedikit masin itu dan saya sanggup mengalami koma makanan kerana ini! Jangan main-main!

Bubur Ketan Hitam / Bubur Injin Pressure Cooker (Black Sticky Rice Liquor)

PETUA UNTUK REHAT BERKRIM GOOEY

Bubur pulut hitam mempunyai konsistensi berkrim, melekit dan lembut dengan gigitan tertentu yang berasal dari tekstur beras kerana kanji yang dikeluarkan daripada bijirin semasa memasak.
1. JIKA BERAS BOLEH TOPIS DAN PENCUCI BERAS SAMPAI (JANGAN PECAH KEPADA KECIL)
Kebanyakan resipi yang anda lihat hanya memerlukan 15-25 minit untuk memampatkan masa memasak, mengapa saya ditetapkan kepada 1 jam dan 15 minit?
Pertama sekali, saya tidak mengetepikan masa ini. Saya menguji resipi tanpa merendam beras dan tekanan masak dari 15 minit hingga 1 jam dan 15 minit. Beginilah rupa nasi selepas 40 minit memasak dan bukannya berkrim dan melekit, cecair itu pada dasarnya berkuah.

Nasi dimasak dan al dente dalam 40 minit memasak tekanan tinggi

 

Cecairnya masih berkuah dan berkrim dan tidak berkrim kerana butiran beras masih utuh dan tiada kanji yang dikeluarkan untuk menjadikannya cair.

Resipi ditulis untuk periuk segera 6 liter. Masa memasak harus kekal sama dengan saiz 8 liter tetapi ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk ditekan. Saya mengesyorkan agar tidak menambah separuh daripada resipi kepada saiz 8-kuar kerana ia boleh menyebabkan “terlalu panas” untuk berhati-hati. Anda perlu memasak sekurang-kurangnya jumlah yang diperlukan dalam resipi. Untuk duo mini (3 liter), saya cadangkan untuk mengurangkan separuh resipi dan menggunakan masa memasak yang sama*
Pressure Cooker Black Sticky Rice Dessert (Bubur Ketan Hitam / Bubur Pulut Hitam)
MASA PERSEDIAAN 5 MINIT
MASA MEMASAK 45 MINIT
JUMLAH MASA 50 MINIT
PERKHIDMATAN 8 PERKHIDMATAN

Arahan
Basuh pulut dengan baik dan rendam dalam air selama beberapa jam. Masukkan beras dan air ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga nasi lembut dan hampir berkrim. Setelah nasi mencapai kekentalan yang diingini, masukkan longan kering dan daun pandan.
Masukkan kedua-dua jenis gula dan rebus selama 10-15 minit lagi dengan api perlahan. (Jangan sekali-kali menambah gula ke dalam pulut pada mulanya atau ia akan mengalami kesukaran memasak.)
Masukkan pati ke dalam pulut dan biarkan mendidih, kemudian angkat dari api.
Hidangan: tambah dua hingga tiga sudu besar santan pekat ke dalam setiap mangkuk bubur pulut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *